Kontrola zmrzlinárov. Ako dopadli?
Zmrzlinári si zaslúžia palec hore. V letnej šnúre kontrol obstáli v Bratislavskej župe ako jedni z najlepších v krajine. Hygiena si posvietila na 175 vzoriek. Požiadavkám nevyhovelo len osem z nich.
Zmrzlina šla pod mikroskop
Kontroly sa v rámci tohtoročnej letnej sezóny zameriavali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny, či na požiadavky na jej označovanie. Odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave odoberali aj vzorky zmrzlín, ktoré v rámci mikrobiologickej a chemickej analýzy vyšetrilo miestne laboratórium.
Výsledky potešia
Zo 175 odobratých vzoriek zmrzlín 8 vzoriek nevyhovelo (4,57%) mikrobiologickým požiadavkám platnej legislatívy, za čo bola uložená úhrada nákladov v celkovej sume 338,- €. Uložených bolo 6 blokových pokút v celkovej sume 1200,- €.
Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrili:
- nevyhovujúce výsledky vzoriek zmrzlín na mikrobiologické vyšetrenie,
- nevyhovujúca úroveň podávania zmrzliny v prevádzke,
- prekročená doba predaja zmrzliny, neoznačený dátum výroby zmrzliny,
- neodobratie a neuskladnenie vzoriek vyrobených zmrzlín,
- nepredloženie zdravotnej spôsobilosti zamestnancov prevádzky.
Horšia bola kvalita zmrzliny, lepšie však podmienky jej predaja. “V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sme zaznamenali menej nedostatkov v prevádzkovej hygiene zariadení, ale vyššie množstvo nevyhovujúcich vzoriek,” konštatuje Mgr. E. Fitzová MPH, poverená vykonávaním funkcie regionálnej hygieničky.
Prevádzky ponúkajú naďalej zmrzlinu v kornútikoch obalených papierovou servítkou z dôvodu zabránenia priameho kontaktu rúk s jedlým obalom. Pri manipulácii so zmrzlinami boli používané jednorazové ochranné rukavice. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. “V čase výkonu kontrol bola prevádzková a osobná hygiena na požadovanej úrovni. Zmrzliny boli označené v súlade s platnou legislatívou (alergény, farbivá),” dodáva Mgr. E. Fitzová.
Kto je najlepší a kto pohorel?
Bratislavská župa skončila v rebríčku kvality zmrzliny na druhom mieste, hneď za Žilinským krajom. Naopak, najhoršie dopadla oblasť Zvolena. Skontrolovali tam 13 prevádzok a všetky mali chyby. Pri nákupe zmrzliny si máme všímať, ako je skladovaná, podávaná, na hygienu personálu a vôbec celého podniku.
K ľadovej pochúťke hráme horúce tanečné hity. Rádio SiTy je najtanečnejšie rádio v meste!
(Zdroj: RÚVZ Bratislava, ÚVZ SR, Rádio SiTy)