Kulinárske vychytávky, na ktoré nedá dopustiť žiaden šéfkuchár
Špičkoví šéfkuchári si radi nechávajú svoje tajné receptúry pre seba. Niekoľko šikovných vychytávok, ako si pripraviť ešte lahodnejšie pokrmy, im však z “michelinských” kuchýň (ako para nad hrncom) predsa len vykĺzlo. Zistite v našom článku, ako si aj u vás doma pripravíte lahodné kulinárske špeciality ako z michelinskej reštaurácie.
Vajcia al dente
Volské oko
Veľa ľudí pripravuje volské oko na oleji, no na perfektné volské oko potrebujete iba trochu masla, vajce a soľ. Pol lyžičky masla rozpustite na panvici a keď je dostatočne horúca, rozbite do nej vajíčko a pripravujte 4 minúty. Potom jemne posoľte a je to.
Praženica
Tajomstvom praženice, aké vám servírujú na raňajky v hoteloch je kukuričný škrob. Pri príprave vajíčok na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob. Ten vylepší chuť vajec a zároveň urýchli proces varenia.
Lahodne krémová polievka
Pred začiatkom prípravy krémovej polievky, opečte zeleninu na panenskom olivovom oleji. Potom pridajte vodu alebo vývar. Opekanie zeleniny zapríčiní karamelizáciu cukru v zelenine, čo zlepší výslednú chuť. Táto vychytávka sa vám osvedčí aj pri príprave duseného mäsa so zeleninou.
3 vychytávky na prípravu mäsa
- Ak chcete pripraviť mäkšie a šťavnatejšie mäso, pridajte k nemu pred varením zmes vaječných bielkov a kukuričného škrobu. Táto kombinácia je tiež výborná ako základ pre marinádu.
- Pri príprave steakov používajte namiesto bežnej soli morskú alebo košér soľ. Jódovaná soľ nezbaví mäso špecifického zápachu, za to morská a košér tento zápach neutralizujú. Ak chcete servírovať perfektný steak, nikdy nezačnite piecť mäso, čerstvo vytiahnuté z chladničky. Počkajte aspoň 1 – 2 hodiny, aby malo izbovú teplotu, vďaka čomu sa opečie rovnomerne.
- Aby sa vám mäso pri príprave veľmi nevysušilo, naložte ho predtým na chvíľu do soľanky. Všetko čo na prípravu soľanky potrebujete sú tri poháre vody, 1/4 šálky soli a 1/4 šálky cukru. Takto naložené mäso vložte min. na hodinu do chladničky (závisí od veľkosti a hrúbky mäsa).
Chutná snehobiela ryža
Ak chcete, aby bola ryža dokonalá na chuť, nezabudnite ju pred samotným varením namočiť do vody. Bežne na to často zabúdame, no namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité, preto ju vložte do vlažnej vody aspoň na 30 min až hodinu pred varením.
Ak chcete, aby ryža nielen dobre chutila, ale navyše mala aj snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna. Po uvarení bude ryža dokonalá.
Tip-top (aj staršie) zemiaky
Počas varenia zemiakov do vody pridajte aj kúsok čerstvej mrkvy. Karotén obsiahnutý v mrkve “ochráni” vitamín C v zemiakoch, ktorý časom aj varením vyprcháva. Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum. Mrkva zvýrazní a vylepší aj chuť pripravených zemiakov.
Drobné kulinárske tipy:
- Vybrané koreniny je dobré chvíľu opekať v hrnci, kým nezačnú voňať. Namiešajte si vlastný mix korenín a potom pripravte jedlo podľa postupu.
- Do cesta pridávajte vždy zmäknuté maslo izbovej teploty.
- Cukor nevyužívajte iba ako sladidlo. Je to aj skvelý zvýrazňovač chuti, rovnako ako soľ.
- Ak sa bojíte používať cesnak do jedla kvôli jeho výraznému pachu, ktorý cítiť z úst aj po dojedení, pridajte doňho trochu citrónovej šťavy. Neutralizuje zápach, ale chuť sa zachová.
- Ak pri varení príloh nahradíte vodu vývarom – získate omnoho lepšie chute.
Sladká rada na záver:
Upečte perfektný koláč aj bez receptu. Pred pečením sa uistite, že váha cukru je rovnaká ako váha oleja a váha cukru a oleja je rovnaká ako váha múky a vajec. Ak máte tieto ingrediencie v rovnováhe, môžete sa tešiť na lahodný zákusok.
Vyskúšali ste niektoré z kulinárskych tipov? Dajte nám vedieť v komentári. 🙂