Kontrola zmrzlinárov. Ako dopadli?

(Ilustračné foto: Parker Johnson, unsplash.com)

Zmrzlinári si zaslúžia palec hore. V letnej šnúre kontrol obstáli v Bratislavskej župe ako jedni z najlepších v krajine. Hygiena si posvietila na 175 vzoriek. Požiadavkám nevyhovelo len osem z nich.

(Ilustračné foto: Gunjan Patel, Wikimedia)

Zmrzlina šla pod mikroskop

Kontroly sa v rámci tohtoročnej letnej sezóny zameriavali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny, či na požiadavky na jej označovanie. Odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave odoberali aj vzorky zmrzlín, ktoré v rámci mikrobiologickej a chemickej analýzy vyšetrilo miestne laboratórium.

Výsledky potešia

Zo 175 odobratých vzoriek zmrzlín 8 vzoriek nevyhovelo (4,57%) mikrobiologickým požiadavkám platnej legislatívy, za čo bola uložená úhrada nákladov v celkovej sume 338,- €. Uložených bolo 6 blokových pokút v celkovej sume 1200,- €.

(Ilustračné foto: Adam Jones from Kelowna, BC, Canada a Shubjt, Wikimedia)

Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrili:

Horšia bola kvalita zmrzliny, lepšie však podmienky jej predaja. “V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sme zaznamenali menej nedostatkov v prevádzkovej hygiene zariadení, ale vyššie množstvo nevyhovujúcich vzoriek,” konštatuje Mgr. E. Fitzová MPH, poverená vykonávaním funkcie regionálnej hygieničky.

(Ilustračné foto: Adam Jones from Kelowna, BC, Canada, Wikimedia)

Prevádzky ponúkajú naďalej zmrzlinu v kornútikoch obalených papierovou servítkou z dôvodu zabránenia priameho kontaktu rúk s jedlým obalom. Pri manipulácii so zmrzlinami boli používané jednorazové ochranné rukavice. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. “V čase výkonu kontrol bola prevádzková a osobná hygiena na požadovanej úrovni. Zmrzliny boli označené v súlade s platnou legislatívou (alergény, farbivá),” dodáva Mgr. E. Fitzová.

Celoslovenské kontroly objavili aj takýto neporiadok (Foto: ÚVZ SR)

Kto je najlepší a kto pohorel?

Bratislavská župa skončila v rebríčku kvality zmrzliny na druhom mieste, hneď za Žilinským krajom. Naopak, najhoršie dopadla oblasť Zvolena. Skontrolovali tam 13 prevádzok a všetky mali chyby. Pri nákupe zmrzliny si máme všímať, ako je skladovaná, podávaná, na hygienu personálu a vôbec celého podniku.

K ľadovej pochúťke hráme horúce tanečné hity. Rádio SiTy je najtanečnejšie rádio v meste!

(Zdroj: RÚVZ Bratislava, ÚVZ SR, Rádio SiTy)